sakate-da-uspeete-vo-nedviznini-fokusirajte-se-na-ovie-naviki
Сакате Да Успеете во Недвижнини? Фокусирајте Се На Овие Навики
23 Nov, 2022

Во денешно време, пазарот на недвижности е неверојатно конкурентен. Можеби има многу агенти за недвижнини. Но, дали сите тие се успешни? Се разбира не. Сите се трудат да бидат успешни, но малкумина траат долго и гледаат вистински успех во бизнисот со недвижнини. 

Дефиницијата за успех може да биде различна од личност до личност. За некои, тоа е заработка повеќе пари; за другите, успехот значи да се има добра репутација; други се обидуваат да добијаат поголема изложеност итн. Сепак, треба да се фокусирате на вистинските навики за да ги добиете сите овие во едно. 

 

Ова се навиките на кои треба да се фокусирате ако сакате да успеете во недвижен имот: 

 

  • Издржете и бидете прилагодливи 
  • Продолжете да учите и бидете во тек 
  • Бидете доследни и транспарентни 
  • Имајте емпатија за грижите на вашите клиенти 
  • Вреднете ги односите преку договор 

 

1. Бидете упорни и прилагодливи 

Упорноста е суштинска состојка за успех. Повеќето луѓе во различни професии, вклучително и недвижнини, не успеваат затоа што не се доволно упорни. Ако не успеете да ја завршите задачата или да постигнете цел што сте ја поставиле, не треба да се откажувате; туку, мора да најдете решенија за проблемите. Секој доживува назадување во животот и кариерата. Прашањето овде е дали сте спремни да истраете за да ја постигнете целта или ќе се откажете. 

Прилагодливоста е исто така важна состојка за успех. Ја проширува вашата способност да се справите со проблемите, без разлика колку се сериозни. Прилагодливите луѓе се отворени за нови идеи и промени. Приспособливоста ќе ви помогне да спречите паника кога работите не одат според планираното. 

2. Продолжете да учите и останете актуелни 

Клучот за успехот е и учењето. Луѓето кои учат нешто ново секој ден имаат тенденција да бидат поуспешни. Недвижностите се бизнис кој бара постојано учење бидејќи секогаш има нешто ново. За да успеете во бизнисот со недвижнини, мора да бидете во тек со секоја промена; на пример, важно е да бидете во тек со новите закони или прописи. Опасно е да се игнорираат и прекршуваат законите; тоа може да ве чини кариера. 

Ако продолжите да учите и да останете понапред од трендовите, тоа ќе ви помогне да се појават вашите огласи и да ја отворите вратата за успех. 

3. Бидете доследни и транспарентни. 

Доследноста е уште еден клуч што ја отвора вратата за успех. Да се биде доследен значи да се фокусирате на работите што сакате да ги постигнете и да се посветите на вашите цели. Дисциплината и одговорноста играат улога во тоа да се биде доследен. Патот до конзистентност не е лесен; бара постојана посветеност. За да ја одржите конзистентноста, обидете се да имате јасни цели за тоа што сакате да постигнете. 

Заедно со постојаноста, магичен клуч за успехот е транспарентноста. Да се биде транспарентен помага не само во недвижен имот, туку и во секое поле. Транспарентноста гради доверба и ви дава добра репутација. Ако криете нешто од вашите клиенти, порано или подоцна, тие ќе дознаат. Затоа обидете се да ги дадете сите информации што ги имате. Впрочем, споделувањето е грижа. Транспарентноста е еден начин на кој клиентите ја проценуваат доверливоста на агентот за недвижнини. 

4. Бидете чувствителни на грижите на вашите клиенти  

Да се биде доверлив може да ве направи успешен агент за недвижнини. Но, за да бидете веродостојни и вашите клиенти да ви веруваат, треба да бидете сочувствителни. Ако се ставите на местото на вашиот клиент, ќе ги разберете нивните грижи и ќе ги ставите нивните интереси пред вашите. Клиентите треба да знаат дека повеќе се грижите за нив отколку за вашиот профит. Така ќе ги натерате да ви веруваат и да ги остават нивните инвестиции во ваши раце. 

5. Ценете ги односите повеќе од договорите 

Односите се најважното нешто што ги одржува агентите за недвижнини во бизнисот. Можеби нема долго да издржите во овој бизнис ако немате мрежа. Кога ќе дојде клиент кај вас, не гледајте на тоа само како профит за вас, туку обидете се да изградите добар однос. Бидете активен слушател, поставувајте прашања и обидете се да одговорите на нивните барања. Поставете ги вашите цели врз основа на потребите и барањата на вашите клиенти. 

Исто така, не е важно дали ќе го затворите договорот или не, задржете ја врската. Никогаш не знаеш; личност која веќе еднаш дошла на вашата врата може да дојде по втор пат ако оставите впечаток дека може да ви верува. Исто така, одржувањето односи со минати клиенти ќе ви помогне да добиете препораки за недвижен имот. Вреднувањето на односите и ставањето на вашиот клиент на прво место е навика на која мора да се фокусирате ако сакате да успеете. 

Можете да успеете! 

Можеби е релативно лесно да се оствари профит на краток рок, но да се остане во бизнисот долго време и да се има успешна кариера бара вештина, труд и малку дополнителен фокус на овие суштински навики што ги споменавме погоре. Тие бараат посветеност, но ако се посветите на тоа, можете да успеете. 

Изнајмување во Македонија: Зошто се важни договорите за изнајмување?
Дознај повеќе
Пет Совети Како да го Подготвите Вашиот Дом за Продажба
Дознај повеќе
БЕСПЛАТНИ ОГЛАСИ: Чекор-по Чекор Водич за Поставување Оглас на Homesearch
Дознај повеќе
Зошто Aгенциите за Недвижности Треба да ги Ставаат Своите Огласи и на Други Веб-Страници
Дознај повеќе
Економско Живеење: Најприфатливите Области во Скопје
Дознај повеќе